30 ÉVES A SZIVÁRVÁNY
A Haza Solymai címlapja
A Haza Sólymai, 1980. január
2010 januárjában múlt harminc éve annak, hogy megjelent a Napsugár gyermeklap kisebb testvére, a Szivárvány.
1980 januárjában a NAPSUGÁR szerkesztősége az óvodások számára is lapot indított, mely tíz éven át a kommunista diktatúra által rákényszerített A HAZA SÓLYMAI címmel jelent meg. Lelke, üzenete azonban már akkor is „Szivárványos” volt.
A Szivárvány címlapja 1990/1
Szivárvány, 1990. január–február
1989 decemberében aztán – a képes, irodalmi jelleget megőrizve – kisebbik gyermeklapunk nevét az eredetileg is javasolt SZIVÁRVÁNY-ra változtattuk.
A két lapnak nemcsak a szerkesztősége, a külső munkatársai, anyagi és jogi kerete, története, hanem nevelői célja is közös: az alapvető emberi értékek, a nemzeti önazonosság-tudat, a magyarság történelmi, művelődési hagyományainak szellemében igényes olvasóvá, a művészi szó és kép értőjévé nevelni a gyermekeket.
A Szivárvány címlapja 2010/1
Szivárvány, 2010. január
Tetszetős külsővel, igényes nyomdai kivitelezéssel igyekszünk „piacossá” tenni két gyermeklapunkat, de nem engedjük, hogy a piaci érdek, az olcsó szórakoztatás a tartalmi vagy a grafikai minőség rovására teret nyerjen bennük.
A NAPSUGÁR 53, a SZIVÁRVÁNY 30 éve meghatározó része a hazai magyar gyermekkultúrának, számít ránk a tanügy, és minőségi mérceként tart számon a szakma, a sajtó. Két folyóiratunk a kommersz gyermekmagazinok özönében őrzi irodalmi, nevelői jellegét. Élni akar, és élni fog mindaddig, amíg mellette áll sokezer gyermekolvasó, sokszáz pedagógus és szülő.
Fény-nevű gyermeklapunk 30 éve koszorúzza az eget az óvodás és kisiskolás gyermekolvasók fölött. Kaput nyit mindenre, ami szép, jó és igaz. Óvó kar, felröpítő hinta, otthonos kuckó szeretne lenni. Híd a bent és a kint , az apró és az óriás között. A mi Szivárványunkat nem az eső és a nap, hanem az olvasók szeretete fényesíti, színesíti.
www.napsugar.ro

50 éves a Napsugár

30 éves a Szivárvány

© Napsugár Kiadó, Kolozsvár, 2010–2021