30 ÉVES A SZIVÁRVÁNY
SZIVÁRVÁNY, 1983. április, 15. oldal
 
Ez a Kukucsi nem nyughat. Nem, az ebadtája, amióta belepislogott a leveleimbe, és elolvasta a vágási (Hargita megye) első osztályosok levelét, amelyet Szabó Teréz, Dobai Birike, Antal János, Márton Hajnal, Dobai Zoltán, Illyés András és Kovács Károly írt alá. Szó, ami szó, igen kedves, szépséges levél, de Kukucsi nem ezért pendült meg. Arról van szó a levélben, hogy Vágáson kukoricadélutánt rendeztek, és nekem is félretettek egy tányérkával a finom, cukros, főtt kukoricából. Hogy őneki miért nem tettek félre. És ha már a vágásiaktól nem remélhet főtt kukoricát, akkor rendezzünk mi kukoricadélutánt. Igen, mondtam én, de főtt kukorica csak annak jár, aki ügyes, szorgalmas, és jól tanul. Azt mondja, előbb hoci a cukros törökbúzát, utána majd tanulunk. Fordítva – mondom én. Hát ezen vitatkozunk.
Szép levelet kaptam még Csillag Tündétől Kézdivásárhelyről és Sipos Oszkártól Szárhegyről (Hargita megye). A marosvásárhelyi Troznai Tünde még le is rajzolt. Engemet. Tipetupa mindjár elkérte a rajzot. El ne felejtsem: mindhárman első osztályosok, és máris szépen írnak. Ezt kiváltképpen neked üzenem, Kocsis Zenkő, régi, kedves barátom, Csíkszeredába – hiszen te is elsős vagy már: legközelebb te magad írd a levelet! Úgy, mint a többiek és mint Fülöp Mária Gyopárka Vargyasról.
Kocsis Zoltánka nagycsoportos – a Zenkő öccse – Martonfalváról (Kovászna megye) igen szép levelet diktált, fényképet és szép rajzokat is küldött; Tipetupa arra kért, adjam neki a rajzokat névnapjára. Nem tudjátok véletlenül, mikor van a Tipetupa névnapja?
Barátaim, a kismadarak hálásan köszönik a madáretetőket. Kértek, említsem meg Vékás Albert nagycsoportos óvodás barátomat Tusnádfürdőről és a másodikos Lazăr Elena Laurát Nagyváradról, mert ők is gondoltak télvíz idején a madarakra. Csak azért búsulok, mert az én jó barátom, Laura eltörte a kezét. Remélem, Laura, azóta meggyógyultál. Elfelejtettem idejében szólni, hogy vigyázzatok télen a síkos utakon! Bezzeg a lusták s nagyétkűek, amilyen Kukucsi, azok vigyáznak magukra, azok nem törik el a karjukat.
No, de ne szidjam tovább Kukucsit, hiszen a barátom, és hátha hátha megjavul. Mert úgy különben kedves. Tipetupának hozott egy szál ibolyát.

Melyhez hasonló jókat,
CSIPIKE
RUSZ LÍVIA rajza
www.napsugar.ro

50 éves a Napsugár

30 éves a Szivárvány

© Napsugár Kiadó, Kolozsvár, 2010–2021