30 ÉVES A SZIVÁRVÁNY
SZIVÁRVÁNY, 1980. november, 17. oldal
 
Sok szép levelet kaptam tőletek, na ugye, hogy mindenki megkapta réá a választ?! Némelyik megérdemelné, hogy itt, mindenki szemeláttára dicsérjem meg, de kaptam egy olyan levelet, hogy most csak azzal foglalkozhatom.
A levelet – akár hiszitek akár nem – madarak egy csoportja írta alá. Nevezetesen: Cinke, Feketerigó, Pirók, Jégmadár, Tengelice és Harkály. Ezt írják nekem:
„Kedves Csipike, amikor megtudtuk, hogy sólymokkal levelezel, előbb megsértődtünk, mivelhogy a sólymok ha tehetik, felfalják a kicsinyeinket. De aztán kiderült, hogy nem az erdő sólymai a barátaid, hanem a haza sólymai, ami egészen más, mert ezek nagyon kedves kisfiúk és kislányok, morzsát szórnak nekünk és szoktak integetni. És akkor nagyon megörvendtünk, és elhatároztuk, megkérünk, írjál levelet a mi kedves barátainknak, a haza sólymainak, segítsenek rajtunk. Készítsenek nekünk apró madárházakat és etetőket télire, hogy ne fázzunk, ne éhezzünk. Cserében mi majd tisztán és rendben tartjuk a gyümölcsfákat, mind felfaljuk a kártevő rovarokat. Kelt 1980 őszén.”
Hát ezt a levelet küldték nekem a kismadarak, amit annyival toldanék meg, hogy megérdemlik a segítséget, mert még télire se hagynak el bennünket. Megkérlek benneteket, készítsetek nekik meleg kis házakat, etetőket. A pionírok bizonyára segítenek nektek. És írjátok meg nekem, ha készítettetek, hogy adhassam meg a címet az én kismadárbarátaimnak.
Melyhez hasonló jókat,
CSIPIKE
RUSZ LÍVIA rajza
www.napsugar.ro

50 éves a Napsugár

30 éves a Szivárvány

© Napsugár Kiadó, Kolozsvár, 2010–2021