50 éves a Napsugár gyermeklap Születésnap Vissza a nyitóoldalra

Miként a jó, kovászos kenyérben...

Ezer gyermek a NAPSUGÁR születésnapi gálaműsorán

Zsigmond Emese Miként a jó, kovászos kenyérben benne van a legelső kenyér íze, a legelső kenyeret dagasztó édesanya kezének melege és ereje, úgy 577. lapszámunk is hordozza magában az első NAPSUGÁR szellemiségét – mondta Zsigmond Emese, a Kolozsváron megjelenő gyermekirodalmi lap alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett születésnapi gálaműsoron.
Az Állami Magyar Operában régen nem voltak ily sokan: ezer gyermek követte csillogó tekintettel a műsort.
Tűt sem lehetett volna leejteni a kolozsvári operában január 27-én délelőtt: a nyolcszázötven férőhelyes teremben tizennyolc településről érkezett ezer kisiskolás, sok tanító és szülő ünnepelt vidáman a NAPSUGÁR című gyermekirodalmi lap ötvenedik születésnapja alkalmából rendezett gálaműsoron.
Az előtérben a Napsugár életre kelt két kedvenc figurája, Csipike és Kukucsi fogadta az érkezőket. A vidám móka után ugyanaz a két színinövendék, Imecs Levente és Kelemen Csongor civilben a színpadon vezette a műsort. Csipike
Születésnapi köszöntő beszédet Zsigmond Emese főszerkesztő mondott, aki másfél évtizede vezeti az időközben erőteljes intézménnyé gyarapodott NAPSUGÁR-t, amely ma már nem csak szerkesztőség, hanem kiadó és lapterjesztő vállalkozás, kultúra- és rendezvényszervező alapítvány is. Anyanyelvi és mesemondóverseny, nyári gyermektábor, óvónők és tanítók szakmai fóruma egészíti ki évi rendszerességgel a szerkesztőség munkáját.
Kórus Kállay Tünde vezényletével fellépett a kolozsvári Zenelíceum egy-négy osztályosokból álló, nyolcvantagú kórusa.
Könczei Csongor vezetésével magyarlapádi táncot ropott az ugyancsak egy-négy osztályosokból álló Apróbogáncs néptáncegyüttes. Az együttes öt korcsoportjában – Morzsabogáncs, Apróbogáncs, Kisbogáncs, Bogáncs és Zurboló – százötvenen ápolják a magyar népi tánchagyományt. A legfiatalabb táncos négy és féléves, a legidősebb harminchárom. Apróbogáncs
Dési kisiskolások A dési kisiskolások népi gyermekjátékokat adtak elő.
A műsor második részében a születésnapi gála díszvendége, Gryllus Vilmos megzenésített gyermekversekkel varázsolta el közönségét. Gryllus Vilmos
Volt Bartók zongoradarabokkal aláfestett filmvetítés is, amely a NAPSUGÁR stafétajátékának képeit villantotta fel. Szeptembertől januárig öt faragott bot és öt emlékkönyv járta végig Erdély magyar kisiskolás közösségeit, akik szalagot kötöttek a botra, üzenetet írtak az emlékkönyvbe.
A szünetben megnyitották az alkalmi kiállítást, amely a NAPSUGÁR ötven évének ötven címlapját és szerteágazó intézményrendszerét mutatta be. Komáromy László óriáskivetítőn mutatta be a szerkesztőség megújult, ötletekkel teli honlapját.
Fél évszázad kiváló szerkesztői, író, költő és grafikus munkatársai, köztük Kányádi Sándor, Fodor Sándor, Soó Zöld Margit, Rusz Lívia, Unipán Helga meghatottan idézték fel Napsugaras emlékeiket, és fogadták a mai szerkesztők őszinte méltatását, köszönetét. Az időközben Budapestre áttelepedett Rusz Lívia grafikusművész így összegezett: „Soha ilyen elismerésben nem volt részem.”
Búcsúzóul minden gyermek mézeskalács-szívet kapott ajándékba.

Mi történt még az évforduló kapcsán?


Fotók: Imecs Zoltán, Müller Kati, Patrubány Csilla. Képgalériánkban további fényképek is megtekinthetők.
50 év címlapokban | | Stafétajáték | | Születésnap | | Időutazás |
50 éves a Napsugár | | www.napsugar.ro |